Skip to main content

És molt probable que hagis sentit l’expressió: el poder de la naturalesa. També que tinguis aquesta idea al cap, però no sàpigues molt bé a què es refereix ni per què tantes persones estan apostant en l’actualitat per activitats a l’aire lliure com el senderisme o el trekking. Aquí la resposta:

El poder curatiu de la naturalesa sempre va ser aquí, però no el valorem fins fa poc

Fins no fa molt, més concretament des que va començar la pandèmia COVID, la nostra realitat es podria dir que era predominantment administrativa: ‘haig de ficar-me al llit d’hora per a rendir demà en el treball’, ‘haig de pagar el rebut de la llum i en 5 dies m’entra el del telèfon’. 

En aquesta realitat els dec i tinc eren els protagonistes: estàvem més pendents al propi sistema social que a la nostra realitat interna, marcada pel que som com a éssers humans.

Durant el confinament la nostra manera de pensar va canviar necessàriament. No servia de molt atendre els dec sense atendre abans els vull.

Va resultar que el vull estava dins de nosaltres i ens connectava directament amb el més essencial de l’ésser humà: la pròpia naturalesa de la qual formem part.

Davant aquest nou moviment cap al natural, tots els sectors es van adaptar i altres punts van sofrir un creixement, com el dels esports a l’aire lliure o els productes naturals.

El sector de la decoració és un clar exemple: ara tot gira entorn d’una estètica més purista, basada en la naturalesa i amb colors propis d’ella.

En què consisteix el poder de la naturalesa a nivell curatiu? 

En la naturalesa trobem tot allò que necessitem per a estar sans: aquesta és la resposta més senzilla. Si la desgranem, van sortint llavors d’or i un enteniment més profund de per què les activitats a l’aire lliure s’han tornat indispensables. 

Existeixen moltes raons per les quals les persones busquen el poder de la naturalesa per a usar-lo en benefici propi. No obstant això, apostant per realitzar una activitat a l’aire lliure, aquests són els principals beneficis de la naturalesa que vas trobar:

L’aire que necessites, en tots els sentits 

Prendre aire no sempre té un significat literal. L’expressió més aviat es refereix a un consell d’higiene mental indispensable: desvincular-se i prendre distància dels problemes durant el temps suficient per a poder donar una resposta efectiva a ells.

Un simple passeig per la naturalesa és suficient per a provar el seu poder curatiu i prendre una certa distància de les coses que ens alteren per a després afrontar-les d’una manera eficient.

Les rutes de senderisme llargues i de trekking impliquen, no sols prendre distància dels problemes, sinó també oxigenar el cos i el cervell, alliberar l’estrès i les energies negatives. Tot això sense comptar els beneficis que ofereix aquest hàbit a la salut física i que van afegits.

Durant les rutes per la naturalesa hauràs d’aprendre a regular la respiració i això redundarà en un enorme benefici tant per al cos com per a la salut mental. D’aquí neix un dels tants poders de la naturalesa.

El poder curativo de la naturaleza

El millor entrenador personal, un dels principals poders de la naturalesa 

En una ruta de trekking o senderisme trobaràs obstacles que hauràs de sortejar activant el teu enginy mental i les teves habilitats físiques. Si observes bé, qualsevol cosa pot resultar un aprenentatge directe del millor mestre: la naturalesa que, al final, representa el que som.

La resiliència, creativitat, enginy, aprenentatge, resistència, capacitat d’exploració i molts altres recursos propis dels humans s’activen en la naturalesa pel que es podria dir que allí podem ser la millor versió de nosaltres mateixos, sense cap mena de pudor.

La naturalesa, el millor aliat contra els problemes de salut mental

Si per alguna cosa destaca el poder curatiu de la naturalesa, és justament per la seva capacitat de tornar-nos a l’elemental i ajudar-nos a superar situacions o problemes que afecten la nostra salut mental. 

Mario Alonso Puig, un reconegut neurocirujano espanyol, coincideix que l’ansietat es produeix quan un ésser humà se sent incapaç d’afrontar una situació. Alguna cosa que només és una sensació ja que sempre estem capacitats. 

On podem trobar la resposta als nostres problemes? La veritat és que la majoria de les vegades no provenen d’una cerca activa per obcecació. Generalment les solucions als problemes apareixen ‘màgicament’ quan estem distrets.

En realitat, poc té de màgia. La naturalesa ens manté de bon humor i distrets pel que en els moments menys esperats van arribant les certeses i les solucions a aquelles coses que ens preocupen. Només és qüestió de deixar-se anar i relaxar-se, una cosa a la qual la naturalesa es presta tentadoramente.

Ara que ja coneixes alguns dels potencials de passar temps en la naturalesa, només és qüestió que triïs amb quina activitat prefereixes fer-ho i explorar per tu mateix tot el que t’hem descobert.

Leave a Reply