Skip to main content

En una ruta de senderisme o trekking la naturalesa és protagonista amb totes les seves expressions i manifestacions, que poden incloure neu i pluja. En aquest article recopilem els consells clau per a protegir-se contra la pluja quan fem una ruta. 

La previsió del temps és el començament 

De cara a realitzar una ruta de senderisme o trekking és important conèixer el temps del lloc on la farem. Hi ha rutes on el temps es manté estable i altres on pot variar i aparèixer la pluja. Per tant, com protegir-se contra la pluja implica saber predir si apareixerà, una cosa molt fàcil consultant el temps en Internet i també coneixent les condicions del clima de la zona.

Quins accessoris són d’ajuda per a protegir-se contra la pluja? 

Acudir a una ruta de senderisme o trekking on es preveu que hi haurà pluja requereix tenir un equipament complet i adequat.

La millor roba per a protegir-se de la pluja 

En qüestió de roba que pugui ajudar-nos a protegir-nos de la pluja i la humitat, destaquen els tèxtils absorbents i transpirables que s’assequin amb molta facilitat per a mantenir-te sec durant la ruta. El cotó és un dels materials a evitar precisament per oferir l’efecte contrari, gens desitjable en les rutes amb pluja.

A més de la roba que portem de base per a protegir-nos de la pluja no podem passar per alt les peces impermeables que seran les que impedeixin que l’aigua passi a l’interior de la roba i la humitegi.

El mètode de les tres capes per a protegir-se de la pluja mitjançant la roba

Si faràs muntanyisme, es recomana que la roba que portem s’ajusti al ‘mètode de les tres capes’, com és conegut: una base sintètica, una capa aïllant i una altra impermeable.

  1. La capa que va pegada al cos hauria de ser de polièster, niló, polipropilè o llana merino, l’alternativa més natural.
  2. La capa mitjana recomanada està feta per fibres sintètiques i transpirables, a més de lleugeres que permetin una bona llibertat de moviments.
  3. Finalment, la capa externa ha de ser impermeable alhora que transpirable.

Cómo protegerse y qué medidas puedes aplicar contra la lluvia en mitad de una ruta

El calçat perfecte per a una ruta plujosa 

Dins del calçat per a fer una ruta de senderisme o trekking trobem moltes opcions. Quan es tracta d’una ruta passada per aigua convé apostar per la canya alta amb sistemes de tancament perquè l’aigua no penetri.

El Gore-Tex és un dels materials per al calçat de trekking més conegut perquè reuneix tot el coneixement i la tecnologia per a aplicar-la en els tèxtils que produeix. En aquest sentit, podem trobar -i és l’ideal- materials amb una superfície que repel·leix l’aigua mentre ofereix una gran transpirabilitat. El calçat, a més, ha de ser lleuger, antilliscant i oferir un bon agarri. No t’oblidis!

Altres consells per a protegir-te de la pluja en una ruta molt útils 

Ja tenint l’equipament de base, aquests són els millors consells per a protegir-se de la pluja i que res t’impedeixi arribar al final:

  • Tria jaquetes sense folre interior fix (que tu li ho puguis afegir o no quan vulguis) i que cobreixin les teves nines amb sistemes de tancament que impedeixin que l’aigua entre per les mans.
  • Assegura’t que la caputxa és impermeable i ajustable per a oferir-te la màxima protecció contra la pluja.
  • Si uses un bastó de trekking – molt recomanable- ajusta’l de manera que la superfície de les mans que quedarà exposada sigui molt de menor.
  • Intenta evitar la sudoració del cos reduint la intensitat de la caminada.
  • Evita peces de cotó.
  • Pots portar un petit paraigua perquè el trajecte sigui més suportable.
  • Utilitza cobertes de motxilles per a evitar que l’aigua passi a l’interior i mulli el que hi ha dins: l’indispensable per a la teva ruta.
  • No t’oblidis de portar roba de recanvi per a canviar alguna peça que pugui arribar a mullar-se, així com aigua i queviures. Encara que faci fred, el teu cos segueix transpirando.

Tot anotat? Ara ja tens tot el que necessites per a protegir-te de la pluja durant les teves rutes. Pots guardar aquesta guia en marcadors per a revisar abans de fer un trajecte amb previsió de pluja.

Leave a Reply