Skip to main content

Moltes vegades a l’hora de fer una excursió a la muntanya ens oblidem d’allò més essencial: orientació.

Com ja hem comentat en altres articles, quan farem una excursió o sortida d’un o diversos dies a la muntanya és molt important portar brúixola i saber utilitzar-la. Us recomanem el següent articulo on explica com saber orientar-se amb un mapa.

Com orientar-se a la muntanya?

Abans de començar la sortida hem de tenir estudiada la regió a la qual anem, el camí, la tipografia i els possibles riscos que podem trobar.

A banda del que ja hem comentat anteriorment sobre la brúixola i el mapa, també cal tenir en compte un altre tipus de consells útils:

– El GPS és un dels millors invents tecnològics per a orientar-nos a la muntanya, però també cal saber interpretar-ho. Cal saber determinar la posició en la qual ens trobem, adreça i destinació. Hem de tenir en compte que, si ens quedem sense cobertura, el GPS no serà útil per a la nostra ruta.
– Al telèfon mòbil no ha de faltar-li bateria i és altament recomanable utilitzar una bateria externa per a no quedar-nos desconnectats.
– Segueix sempre les marques de la ruta, fixa’t en els “tòtems” i en llocs que puguis recordar amb facilitat. Fixa’t en la direcció de la muntanya, potser en un arbre amb una forma diferent, així si ens perdem tenim punts de referència.
– Si et coneixes l’orientació de les estrelles, fixa’t en l’Estrella Polar. Aquesta estrella sempre marcarà la direcció en la qual es troba el Nord pel que a partir d’aquí podrem trobar el camí correcte.
– Segons la posició del sol també podem orientar-nos favorablement. De manera general, el sol surt per l’Est, les hores del migdia es troba al Sud i es posa per l’Oest.

Ja ho tens tot anotat? Ara només falta buscar la millor ruta i aprendre a orientar-se.

Leave a Reply