Skip to main content

Interactuar amb els animals de la naturalesa amb respecte és més important del que solem pensar per al medi ambient i per a la pròpia seguretat de les diferents espècies.

En una activitat tan sostenible com el trekking o el senderisme, cal plantejar-se i tenir clars quins són els aspectes a tenir en compte perquè la nostra presència no alteri l’harmonia en la qual viuen els animals i a la qual tenen un intrínsec dret propi.

Deixa’ls en pau! I mai més ben dit!

Igual que els éssers humans, la resta d’animals té por al desconegut. En aquest cas, nosaltres som la incertesa.

Si veiéssim a un tigre tractant d’acostar-se a nosaltres podríem dir amb tota seguretat que, en tots els casos, ningú sentiria pau. Això mateix els passa a ells quan l’ésser humà força la interacció.

Observar des de la distància és la millor manera de garantir la seva tranquil·litat i seguretat. Aquesta és la primera regla per a tractar als animals de la naturalesa amb respecte. Aniràs descobrint molts a través de les teves rutes!

Què significa la interacció amb animals salvatges de la naturalesa amb respecte?

És difícil fer bé el que no se sap. En una ruta de senderisme, trekking o una altra modalitat esportiva o d’oci a l’aire lliure, la recomanació és no interactuar amb els animals en la naturalesa. És l’única manera de garantir la seva seguretat i benestar. Però, què significa exactament interactuar? 

No és necessari ser tan literal com ho és la R.A.E. sobre el terme. No interactuar amb els animals implica no acostar-se a ells per a tocar-los, no fer-nos fotos amb ells, no alimentar-los per a forçar un acostament o jugar amb ells.

Sí, jugar amb ells tampoc és una recomanació. Encara que en principi pugui sonar molt estricte, aviat entendràs la raó de per què observar sense intervenir és una interacció respectuosa amb la naturalesa. 

¿Cómo hacerse guía de montaña? ¡Te contamos los secretos!

Per què interactuar amb els animals en la naturalesa implica respecte?

Respecte implica no alterar l’hàbitat i comportament dels animals salvatges amb la nostra presència.

Quan, per exemple, els donem menjar, pensem que estem realitzant una bona acció. I ho és, però no causa l’efecte que esperem. Aquest menjar pot produir alguna malaltia o danyar als animals. 

Tocar-los o estar molt prop d’ells també implica exposar-los a una sèrie de riscos (bacteris, virus, etc.) per als quals no tenen defenses. Això podria tenir un impacte molt negatiu en el seu ecosistema.

Obligar-los a romandre en una posició per a prendre una foto resulta invasiu per a ells i altera el seu comportament, generalment espantant-los. Per això, a més, podríem acabar ferits per forçar una interacció no desitjada.

Pensar en tots aquests aspectes a l’hora d’interactuar amb els animals de la naturalesa comporta respectar les seves pròpies normes perquè continuïn sent lliures i els puguem gaudir donant el millor de si en el seu espai segur.

Per la seva seguretat, per la teva i per la del medi ambient

La naturalesa té la particularitat de ser bella sense posar. Per això, les millors fotos es prenen amb ètica i respecte. Des de la distància i amb la idea clara que ells no tenen cap deure cap a nosaltres i tampoc hem de fer amb els animals el que no permetem per a nosaltres o els nostres sers estimats.

No te’ls emportis a casa! Hi ha animals que poden semblar-te una monada perquè veritablement ho són, però la teva llar no és el seu. És vital entendre que arrabassant a un animal del seu territori habitual el tornem vulnerable, fràgil i infeliç. 

Anotades totes aquestes recomanacions, ara sí que pots interactuar amb la naturalesa sense danyar-la i gaudir-la en el seu màxim potencial d’expressió genuïna. Just una de les coses que més t’agradaran de les teves rutes a l’aire lliure.

Leave a Reply