Skip to main content

El concepte de ‘nova normalitat’ introduït per la pandèmia, va fer que la societat en el seu conjunt reflexionés sobre determinats aspectes. Un d’ells va ser el desenvolupament professional, entre tants altres. Per què treballar, a seques, quan és possible rebre remuneració per desenvolupar una activitat professional que ens enriqueixi i faci gaudir? Com fer-se guia de muntanya és un dubte que va sorgir i continua sorgint a moltes persones. A continuació, totes les dades.

En què consisteix exactament ser guia de muntanya? 

La persona que fa les funcions de guia de muntanya exerceix una professió que parteix d’un coneixement ampli de l’entorn on l’exerceix i experiència, elements amb els quals pot guiar a individus o grups que desitgen realitzar activitats a l’aire lliure com a senderisme, trekking, etc.

El seu objectiu principal és garantir la seguretat en la realització de les activitats a la muntanya tant per a les persones com per al medi ambient; seguint, aplicant i ensenyant la normativa legal relacionada al desenvolupament d’activitats o presència en determinats entorns rurals.

Origen i regulació de la professió

Aquesta professió és bastant antiga, de fet, tant com porten realitzant-se esports i activitats en el medi rural. A Espanya, aquests professionals troben un punt de referència en l’Associació Espanyola de Guies de Muntanya o AEGM. Aquesta es presenta com la més important a nivell nacional comptant amb representació en totes les comunitats autònomes, però no és l’única que intervé en la regulació de la professió de manera directa o indirecta.

¿Cómo hacerse guía de montaña? ¡Te contamos los secretos!

Quina formació és necessària per a fer-se guia de muntanya? 

A Espanya, la professionalització de l’activitat que exerceix el guia de muntanya es regula pel Reial decret 318/2000 i per l’Ordre ECI/858/2005, la qual cosa vol dir que es reconeix oficialment i, a més, és necessària formació per a exercir-se correctament.

Hi ha diferents maneres d’accedir a la preparació i exercir la professió legítimament mitjançant centres educatius de Formació Tècnica públics.

Si et preguntes com fer-se guia de muntanya és interessant que sàpigues que existeixen moltes maneres d’accedir a la titulació oficial en funció de com vulguis desenvolupar la teva carrera. Aquestes són les presentades per la AEGM en el seu pla formatiu i serveixen de referència:

  • Tècnic Esportiu Superior en Alta Muntanya o Guia d’Alta Muntanya.
  • Tècnic Esportiu en Alta Muntanya
  • Guia de Mitja Muntanya o Tècnic Esportiu en Mitja Muntanya
  • Tècnic Esportiu en Barrancs o Guia de Barrancs.
  • Guia d’Escalada en Roca o Tècnic Esportiu en Escalada.
  • Tècnic Esportiu Superior en Esquí de Muntanya. 

Per a accedir a aquestes formacions es requereix tenir el batxillerat o un Cicle Formatiu de Grau Mitjà com a equivalent.

Quina preparació física requereix aquest treball? 

Com que hi ha diferents àmbits en els quals desenvolupar l’activitat, algunes modalitats són més exigents a nivell físic i requereixen més preparació. L’escalada és un clar exemple: el guia d’escalada ha de tenir un perfecte coneixement de l’activitat, condició física adequada per a realitzar-la i maneig de tots els sistemes de seguretat a la perfecció.

En qualsevol dels casos, no hauria de ser una cosa que preocupi les persones que s’estiguin plantejant com fer-se guies de muntanya, ja que durant la formació s’aniran abordant aquests mateixos aspectes pràctics, tècnics i físics. Per això, triar un bon centre de formació és el més important que cobrir si volem fer-nos guies de muntanya.

Leave a Reply