Skip to main content

Apostar-ho tot a la tecnologia per a orientar-nos en una ruta de senderisme, trekking, Bicicleta de muntanya, muntanyisme, etc., és un greu error. Què fer si ens quedem sense bateria o si el dispositiu GPS no funciona? En aquest aspecte, les tècniques de la vella escola mai fallen. A continuació, tot el que necessites saber sobre l’orientació amb un mapa per a gaudir fins i tot encara més de les teves rutes.

Com és el mapa amb el qual necessitem aprendre a orientar-nos?

El mapa perfecte per a orientar-nos en les nostres activitats a l’aire lliure o rutes és el mapa topogràfic que representa una part concreta d’un territori amb la finalitat que puguem localitzar amb facilitat llocs que poden ser del nostre interès.

Per a aprendre a orientar-nos en el mapa és important saber com s’exposa el terreny i el fa en forma de quadrícula, dividint les parts per a ajudar-nos a arribar al lloc que desitgem de la manera més ràpida i segura.

L’ideal és tenir una versió digital i impresa del mapa que serveix d’orientació; així si una opció falla, tindrem un recurs extra.

Quins aspectes del mapa cal tenir en compte per a saber orientar-se en ell?

El mapa topogràfic ressalta detalls del terreny, les diferents carreteres que discorren per ell, els diversos punts d’interès, pendents i fins i tot obstacles que és possible trobar en el camí. Tots aquests punts són importants per a una bona orientació amb mapa durant una ruta a l’aire lliure per a descobrir paisatges excepcionals i no tan a la vista.

Conèixer les divisions del mapa topogràfic és la base de l’orientació amb un mapa

És important saber que el mapa, com la Terra, disposa de dues divisions principals: la que correspon a l’eix horitzontal o l’Equador i a l’eix vertical o meridià de Greenwich. Des de l’Equador podem, a més, trobar la latitud nord i sud.

Especial atenció a aquesta dada! El nord del mapa no és el mateix que el nord que indica la brúixola en funció del país on et trobis. Si fas activitats fora d’Espanya has de tenir això molt present.

Al nostre país, no obstant això, la diferència entre el nord geogràfic -referint-nos a la zona nord del planeta- i el nord magnètic, que varia en funció de la posició i del temps, és tan escassa que podràs fiar-te completament de la teva brúixola si has d’utilitzar-la com a complement del mapa d’orientació.

Cómo saber orientarse con un mapa para hacer una ruta
Entendre les escales, elemental per a saber orientar-se en un mapa per a fer una ruta

Les escales en els mapes d’orientació més freqüents són:

  1. 1.10.000: Un centímetre del mapa equival a 10.000 centímetres (100 metres) en el terreny real.
  2. 1.25.000: En aquest cas, cada centímetre equival a 250 metres, que és el mateix que 25.000 centímetres.
  3. 1.50.000: Un centímetre del mapa es correspon amb 500 metres del terreny real o 50.000 centímetres.

Llegir la llegenda també és important per a una bona orientació amb mapa

En la llegenda dels mapes més utilitzats pels excursionistes, montañistas, etc., trobem altres dades de gran interès que completaran la informació que necessitem per a orientar-nos sobre el terreny.

Ens indica el caràcter dels elements ressaltats per a poder identificar-los i arribar fins ells. Es troben identificats tot tipus de camins, elements naturals com a vegetació, espais creats per humans, etc.

Arribat aquí, ja tens el més difícil fet ja que el cost dels mapes és bastant accessible. No obstant això, no oblidis de les eines com els GPS i les apps mòbils continuen sent el punt de partida de les teves rutes, que pots complementar amb mapes d’orientació o tenir com a recurs extra.

Leave a Reply