Skip to main content

Et sona la paraula raquetes de neu, però no saps molt bé el que són, per a què són útils i/o quan s’han d’utilitzar? Aquí la guia:

Què són les raquetes de neu i per a què serveixen? 

Entrant en la definició, les raquetes de neu són unes eines que s’adhereixen a les botes i ens permeten caminar sobre el terreny gelat amb major facilitat que si ho féssim amb un calçat habitual de trekking o senderisme. Això es deu a les seves característiques i disseny específic per a caminar en la neu.

Per a què serveixen les raquetes de neu?  

Des de l’antiguitat les raquetes per a neu s’han usat per a desplaçar-nos amb menor esforç en terrenys nevats. Amb les raquetes de neu posades podem caminar sobre la neu sense suportar l’efecte sever de l’enfonsament de les botes, amb la fatiga que això comporta en una ruta de trekking.

Les raquetes de neu tenen molts anys d’història: la raqueta de neu més bàsica i antiga que es coneix s’estima que té més de 5.500 anys. És a dir, aquestes peces porten fent-nos la vida més senzilla a les muntanyes des de fa molt temps per a moure’ns per terrenys tous o relliscosos. En definitiva, més difícils.

En algunes de les teves rutes de trekking trobaràs aquests accessoris tremendament útils. Es nota molt la diferència entre caminar per la neu només amb les botes i amb les raquetes adherides. Si no les has provat i sols fer rutes per paisatges nevats et recomanem fer-te amb unes i experimentar: t’encantaran.

Com funcionen aquestes eines per a caminar sobre terrenys nevats?

Les raquetes de neu es col·loquen sota les botes, de manera que augmenten la superfície de suport que aquestes tenen sobre un terreny nevat o amb gel. No sols això, també exerceixen una funció d’equilibrat del pes per tota la superfície que sumen en unir-se a les botes.

¿Qué son, para qué sirven y cuándo se usan las raquetas de nieve?

Quan s’usen les raquetes de neu? 

Les raquetes de neu són usades per guardes forestals, altres professionals i excursionistes que en els seus trajectes han de caminar per terrenys gelats. Les raquetes proporcionen un millor agarri en adaptar-se a les característiques del sòl.

Sent així, les raquetes de neu només s’usen en els moments o trams de rutes de trekking o senderisme on el sòl està completament cobert de blanc i la terra pràcticament brilla per la seva absència.

Si en la teva ruta, tot el camí és així, llavors usaràs les raquetes de neu durant tot el trajecte. Si es tracta únicament de petits trams, llavors convé portar-les de manera còmoda amb nosaltres per a enganxar-les a les botes quan ho necessitem.

Quina és l’estructura d’una raqueta de neu? 

Per a comprendre bé el funcionament de les raquetes de neu és interessant saber quina estructura tenen o de quines parts estan compostes.

  1. La base: Ens referim a la peça que s’acobla a la bota i amb la qual aconseguim distribuir tant el pes com tenir major cobertura de fixació. (Marco)
  2. El sistema de fixació: És el sistema que fixa la unió entre base i bota.
  3. Els grampons: Són unes mini fulles situades en la pròpia sola que ajuden a caminar amb major facilitat quan caminem sobre gel exercint una funció d’agarri.

Sobre la base de la seva estructura podem trobar diferents tipus de raquetes de neu. Per a rutes de senderisme o trekking et vindran bé unes dissenyades per a arracades de menys de 25 graus, que són la majoria de les quals trobem en el mercat.

Si la nostra intenció és pujar trajectes amb un grau de pendent superior, llavors haurem de comprar unes professionals. Aquestes es caracteritzen per integrar diferents característiques molt tècniques com una alça per a pujades o menors dimensionis quant a l’ample.

Leave a Reply