Skip to main content

Comença la temporada d’hivern i amb això comporta que la neu comenci a cobrir la muntanya de blanc. La muntanya a l’hivern té una bellesa especial que atreu a molts esportistes i senderistes. Les dures condicions meteorològiques i físiques fan que les activitats en alta muntanya es tornin més complicades.

A l’hivern, la muntanya té un risc afegit, les allaus. Una allau és una massa enorme de neu que es desplaça baixant el pendent d’una muntanya i arrasant amb tot de manera perillosa.

Els allaus solen generar-se quan hi ha molta neu acumulada en diverses capes. Us expliquem les diferents capes de neu que són condicionants per a generar diferents tipus.

Tipus d’allaus

– Placa: Placa de neu compacta, sol desprendre’s per trepitjar el mantell nivós. Són els més freqüents, la pressió dels nostres passos o esquís fa que es fracturi la placa.
– Neu en pols: Són els més perillosos perquè poden arribar a velocitats de fins a 300km/h. Es generen quan ha nevat molt.
– Fusió: Es generen quan comença la calor.

Consells preventius

– Consultar el butlletí oficial sobre la previsió d’allaus. El butlletí oficial és una eina fonamental per a la planificació d’activitats i la gestió del risc. Ofereix una valoració del perill, segons una escala de l’1 al 5, on 1 significa el perill més baix i el 5 el més alt.

– Evita àrees amb acumulacions recents de neu

– Evita vessants amb molt de pendent
– Porta el teu mòbil amb la bateria carregada

Leave a Reply